Hyvinvointiteko 2023 –palkinto Pekka Lokinperälle

19.3.2024 Hyvinvointi ja vapaa-aika Hyvinvointi

Hyvinvointijaosto valitsi 6.3. kokouksessaan Pekka Lokinperän vuoden hyvinvointiteko 2023 –palkinnon saajaksi.

Hyvinvointijaosto painotti päätöksessään palkittavan toiminnan vapaaehtoisuutta ja maksuttomuutta kuntalaisille. Lokinperä on ajanut pelloilleen vapaaehtoistoimintana hiihtolatuja yli 20 vuotta.

– Olen erittäin otettu ja yllättynyt, että olen saanut osakseni tällaisen huomionosoituksen. Samalla koen, että tämä on tunnustus myös kaikelle kunnassa tehtävälle vapaaehtoistoiminnalle. Hausjärvellä on myös paljon muita vapaaehtoisia, jotka tekevät hyvää, Lokinperä kiittelee.

Hiihtolatujen tekeminen ei suinkaan ole idea, joka olisi syntynyt yön aikana tyhjästä. Lokinperän pelloilla on hiihdetty jo 90-luvun loppupuolelta lähtien. Toiminta on kasvanut luontaisesti vuosien saatossa.

– Minulle on ollut alusta asti tärkeää, että koululaiset pääsevät hiihtämään. Sen lisäksi latu sopii kaikille, koska siinä ei ole mäkiä. Ajan kanssa yhteistyötä on syvennetty muun muassa liikuntatoimen ja Eläkeliiton kanssa, jotka ovat tuoneet paikalle kuntovihkon. Parhaimpana talvena vihkossa on ollut yli 500 nimeä, Lokinperä iloitsee.

Talven ladut vaativat ison määrän työtä. Syksyllä pintojen jäädyttyä pellolta jyrätään sänki ja ladulle tehdään pohja. Tämä mahdollistaa ladut huonolumisina talvinakin vain viiden sentin lumikerrokseen. Toisaalta keväällä on vuorossa jään rikkominen ja maan möyhiminen, jotta pelto soveltuisi kesällä kasvien viljelyyn. Mikä saa tekemään suuren määrän työtä, jotta muut pääsevät liikkumaan?

– Kyllä se on perinteinen ”rakkaudesta lajiin”, sillä itselläni on kilpahiihtotausta. Tämän avulla pystyn tuottamaan kaikille hyvää liikunnan riemun kautta. On ollut talvia, ettei latuja ole saatu ajettua muualle, niin tällä on pystynyt sen mahdollistamaan.

Lokinperä toivoo, että huomionosoitus saisi ihmiset liikkeelle ja pohtimaan omia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistoimintaa Hausjärvellä.

– Hausjärvellä on paljon muitakin vapaaehtoisia, joita voisi huomioida. Moni tekee omien kykyjen ja voimavarojen mukaan pienempää tai suurempaa vapaaehtoistoimintaa. On hyvä muistaa, että pienestäkin syntyy isoja asioita. Toivoisin, että jokainen pohtisi omalla kohdallaan, olisiko vapaaehtoistoiminta mahdollista tai mikä olisi itselle oikea tapa sitä tehdä. Vapaaehtoistoiminnalla pystymme tekemään Hausjärvestä viihtyisämmän paikan asua ja elää.

Pekka Lokinperä.

Pekka Lokinperä palkittiin vuoden hyvinvointiteko 2023 -palkinnolla.

Lue myös