Ruoka- ja siivouspalvelut

Hausjärven kunnan ruoka- ja siivouspalveluissa työskentelee yhteensä noin 28 työntekijää.
 • Hausjärven kunnan ruoka- ja siivouspalveluissa siirrytään uuteen ruoan tuotantomenetelmään kesän ja syksyn 2024 aikana.

  Hausjärvellä on valmistettu ja toimitettu koulujen ja päiväkotien lounasruoka kuumana Oitin ja Hikiän kohteisiin kaikkina arkipäivinä, sekä Monnin kouluun useana päivänä viikossa, ruoasta riippuen. Ryttylän koulussa ja päiväkodissa on kuumennettu Feelia Oy:lta ostettua ruokaa vuoden 2018 syksystä alkaen. Nämä toimintatavat ovat pian historiaa.

  Uusi, vasta valmistunut keskuskeittiö mahdollistaa lounasruoan valmistamisen koko kunnan alueen kouluihin ja päiväkoteihin kylmävalmistusmenetelmää hyödyntäen. Tässä tuotantomenetelmässä lounasruoka valmistetaan keskuskeittiöllä kylmänä ja lähetetään koulujen ja päiväkotien keittiöille kypsentämättömänä. Ruoka kypsennetään palvelukeittiöillä ennen ateriointia ja sen rakenne säilyy hyvänä koko ruokailun ajan. Ruoan valmistaminen erissä vähentää ruokahävikkiä ja tuotantotavan hyödyt näkyvät myös kuljetusjoustavuudessa. Ruokaa ei tarvitse kuljettaa päivittäin kuumana kaikkiin taajamiin, vaan sitä on mahdollista keskittää tai jaksottaa.

   

  Toimipisteitämme ovat Hausjärven yläaste ja -lukio, Oitin koulu, Oitin päiväkoti, Kirkonkylän päiväkoti, Eskon koulu, Hikiän päiväkoti, Monnin koulu sekä Ryttylän koulu ja -päiväkoti.

   

 • Hausjärven kouluissa tarjottava ruoka noudattaa vuonna 2017 julkaistua kouluruokailusuositusta.

  Peruskoulun ja lukion oppilaat saavat koulupäivänä aterian, joka sisältää lämpimän ruoan, salaatin tai leikkeleen, leivän, juoman ja rasvan. Yläasteen, lukion, Oitin koulun, Eskon koulun ja Monnin koulun ruoka valmistetaan yläasteen yhteydessä olevassa keskuskeittiössä. Ruoka kuljetetaan kouluille lämmön säilyttävissä kuljetuslaatikoissa. Yläasteen ja lukion oppilaat ruokailevat yläasteen ruokasalissa.

  Syyslukukauden 2018 alusta alkaen Ryttylän koulun ja päiväkodin lounaalla tarjottava pääruoka on ostettu Feelia Oy:stä kilpailutuksen perusteella. Palvelukeittiössä valmistetaan salaatti ja kypsennetään energialisäkkeeksi pastaa, perunaa tai riisiä. Pääruoka valmistetaan syyslukukauden 2024 alusta alkaen uuden Oitin koulun keskuskeittiössä.

  Erityisruokavalioilmoitus on voimassa yhden toiminta- tai lukuvuoden ja se toimitetaan toimipaikan keittiölle kirjallisena. Uuden erityisruokavalion alkaessa erityisruokavaliolomakkeen mukana tulee toimittaa lääkärintodistus. Linkit lomakkeisiin löytyvät näytön vasemmassa reunassa olevasta sivupalkista. Yläasteen ja lukion oppilaille tarjotaan päivittäin toisena lounasruokavaihtoehtona lakto-ovo-vegetaarinen ruoka.

  Ruokalista on kuuden viikon kiertävä lista, joka julkaistaan Jamix-sovelluksessa ja kunnan verkkosivujen linkkien kautta. Ruoka- ja siivouspalvelut ottaa käyttöön asteittain syksystä 2018 koulukohtaiset makuraadit, joissa on oppilaskunnan edustus kultakin luokka-asteelta. Makuraadit luovat kaksisuuntaisen tietokanavan oppilaiden ja ruokapalvelujen välille. Tarkoituksena on muun muassa kuunnella oppilaiden toiveita ja saada palautetta ruoan laadusta sekä maittavuudesta. Tietojen perusteella ruokalistaa ja reseptejä muokataan siten, että ruoka maistuisi mahdollisimman hyvin.

 • Hausjärven päiväkodeissa tarjottava ruoka on varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen mukaista.

  Päiväkodeissa hoidossa olevat lapset saavat aterian, joka sisältää lämpimän ruoan, salaatin tai leikkeleen, leivän, juoman ja rasvan. Kirkonkylän, Oitin ja Hikiän päiväkotien ruoka valmistetaan yläasteen yhteydessä olevassa keskuskeittiössä. Ruoka kuljetetaan lämmön säilyttävissä kuljetuslaatikoissa.

  Syyslukukauden 2018 alusta alkaen Ryttylän koulun ja päiväkodin lounaalla tarjottava pääruoka on ostettu Feelia Oy:stä kilpailutuksen perusteella. Palvelukeittiössä valmistetaan salaatti ja kypsennetään energialisäkkeeksi pastaa, perunaa tai riisiä. Pääruoka valmistetaan syyslukukauden 2024 alusta alkaen uuden Oitin koulun keskuskeittiössä.

  Erityisruokavalioilmoitus on voimassa yhden toiminta- tai lukuvuoden ja se toimitetaan toimipaikan keittiölle kirjallisena. Uuden erityisruokavalion alkaessa erityisruokavaliolomakkeen mukana tulee toimittaa lääkärintodistus. Linkit lomakkeisiin löytyvät näytön vasemmassa reunassa olevasta sivupalkista.

  Ruokalista on kuuden viikon kiertävä lista, joka julkaistaan Jamix-sovelluksessa ja kunnan verkkosivujen linkkien kautta. Ruoka- ja siivouspalvelut ottaa käyttöön asteittain syksystä 2018 toimipaikkakohtaiset makuraadit. Makuraadit luovat kaksisuuntaisen tietokanavan asiakkaiden ja ruokapalvelujen välille. Tarkoituksena on muun muassa kuunnella asiakkaiden toiveita ja saada palautetta ruoan laadusta sekä maittavuudesta. Tietojen perusteella ruokalistaa ja reseptejä muokataan siten, että ruoka maistuisi mahdollisimman hyvin.

 • Toimipisteitämme ovat Hausjärven yläaste ja -lukio, Oitin koulu, kunnantalo, Oitin päiväkoti, Hausjärven kirjasto, Kirkonkylän päiväkoti, Eskon koulu, Hikiän päiväkoti, Monnin koulu sekä Ryttylän koulu ja -päiväkoti.

  Tuotamme siivouspalveluissa laadukasta siivouspalvelua kuntalaisille omalla ammattitaitoisella henkilökunnallamme. Haluamme omalta osaltamme olla kehittämässä siivousalaa eteenpäin ja panostamme työvälineisiin ja koneisiin luodaksemme mukavan työympäristön ja samalla viihtyisät tilat asiakkaillemme.

  Ympäristö ja kestävä kehitys on meille tärkeä asia ja valitsemme käyttöömme mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällisiä pesuaineita ja kestävän kehityksen tuotteita. Uusilla siivousmenetelmillä pystymme myös vähentämään veden ja puhdistusaineiden kulutusta päivittäisessä siivoustyössä.

Hanna Burke

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö

Mia Skyttén

Palveluohjaaja, siivouspalvelut

Maija Suikkari

Palveluohjaaja, ruokapalvelut