Kansalaisopisto

Tervetuloa opiskelemaan Hausjärven kansalaisopistoon

Lukuvuoden 2023-2024 kurssiohjelmaan voit tutustua 29.5.2023 alkaen: https://uusi.opistopalvelut.fi/hausjarvi
Samalla sivustolla voit myös ilmoittautua kursseille 6.6.2023 klo 9.00 lähtien. Voit myös ilmoittautua puhelimitse p. 019 758 6771 (opistosihteeri), 019 758 6770 (rehtori) tai 019 758 6772 (päätoiminen musiikinopettaja).
Painettu opinto-ohjelma on jaettu Hausjärven alueen kotitalouksiin kesäkuussa. Luethan ilmoittautumisohjeet huolellisesti opinto-ohjelmasta tai netissä ilmoittautuessasi.

Hausjärven kansalaisopistossa voit opiskella koko lukuvuoden kestävillä tai lyhytkursseilla mm. liikuntaa, tanssia, kuvataidetta, musiikkia, teatteria ja kirjoittamista, kädentaitoja, kieliä, tietotekniikkaa ja hyvinvointia.
Hausjärven kansalaisopiston kurssit ja luennot ovat avoimia kaikille, myös muiden kuntien asukkaille.

Löydä itsesi Hausjärven kansalaisopistosta!

Löydä itsesi Hausjärven kansalaisopistosta!

 • Kuva: Jukka-Pekka Spets

  Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2023-2024 kursseille alkaa tiistaina 6.6.2023 klo 9.

  • Ilmoittautuminen on sitova
  • Opiskelijat otetaan kursseille ilmoittautumisjärjestyksessä
  • Kurssille osallistumisesta ei tule erillistä kutsua, mutta saat halutessasi vahvistuksen ilmoittumisesta sähköpostiisi
  • Talleta itsellesi kurssin ajankohta, paikka ja kellonaika
  • Jos kurssi on täynnä, voit ilmoittautua varasijalle. Tarjoamme varasijalla oleville ilmoittautumisjärjestyksessä mahdollisia vapautuvia kurssipaikkoja. Varasijalla oleva maksaa kurssimaksun vain, jos hän ottaa vapautuneen paikan vastaan

  Ilmoittautuminen opiston kursseille tapahtuu

  • internetissä opistopalvelujen kautta https://uusi.opistopalvelut.fi/hausjarvi
  • tai soittamalla 019 758 6771 (opistosihteeri), 019 758 6772 (päätoiminen musiikinopettaja) tai 019 758 6770 (rehtori)

  Et voi ilmoittautua 

  • sähköpostilla
  • puhelinvastaajaan jätetyllä viestillä
  • tekstiviestillä
  • sosiaalisen median kautta
  • tuntiopettajan kautta
  • ns. tutustumiskertoja ei ole. Et voi osallistua kurssille ennen ilmoittautumista

  Kurssille ilmoittautuessasi varaudu antamaan seuraavat tiedot: kurssin nimi (löytyy opinto-ohjelmasta), nimesi, koko henkilötunnus, kotikunta, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, koulutustausta (perusaste/toinen aste/korkea aste) ja pääasiallinen toiminta (työllinen / työtön / opiskelija / eläkeläinen / muu). Ilmoita erillinen laskutusosoite, jos maksaja on joku muu (lasten kohdalla huoltajan tiedot). Jos ilmoitat itsesi ohella kurssille jonkun muun, sinulla täytyy olla myös hänestä kaikki tiedot.

  Kurssien toteutuminen

  • Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään seitsemän henkilöä viikkoa ennen kurssin alkamispäivämäärää
  • Jos ilmoittautuneiden lukumäärä jää alle minimin, kurssi perutaan viikkoa ennen sen suunniteltua alkamista. Peruttavalle kurssille ilmoittautuneille tiedotetaan asiasta etupäässä tekstiviestillä
  • Opintoryhmät kokoontuvat opinto-ohjelman mukaisesti. Muutoksista sovitaan ja niistä tiedotetaan erikseen tekstiviesteillä

   

 • Miten peruutus tai keskeyttäminen tehdään?

  • Peru kurssi toimistoon viikkoa ennen kurssin alkamista puhelimitse tai sähköpostilla toimistoon Päivi Nurmelle. Tällöin kurssimaksua ei veloiteta.
  • Jos haluat keskeyttää kurssin sen alkamisen jälkeen, laskutamme koko kurssimaksun. Jos perut kurssin alle 7 päivää ennen kurssin alkua, laskutamme koko kurssimaksun. Tee kurssin keskeytys puhelimitse tai sähköpostilla toimistoon.
  • Kurssimaksua ei palauteta.

  Miten et voi perua kurssia?

  • Kurssin kokoontumiskerroilta pois jääminen
  • Perumisen ilmoittaminen tuntiopettajalle tai toiselle kurssilaisille
  • Peruminen sosiaalisen median kautta
  • Puhelinvastaajaan viestin jättäminen tai tekstiviesti
   Peruuttamattomista kursseista laskutamme koko kurssimaksun!

  Opisto peruu tai keskeyttää kurssin

  • Opisto peruu kurssin, jos viikkoa ennen sen alkamista ilmoittautuneita on alle seitsemän henkilöä. Ilmoittaudu kurssille siis hyvissä ajoin!
  • Opisto voi keskeyttää kurssin, jos toistuvasti kurssin kokoontumiskerroille osallistuu alle seitsemän henkilöä
  • Opistosta riippumattomista syistä kurssit voidaan myös perua tai keskeyttää
 • Ilmoittautuessasi kurssille sitoudut maksamaan kurssimaksun, joka on merkitty opinto-ohjelmaan kurssin kohdalle. Tutustu kurssin sisältöön huolellisesti, ja kysy tarvittaessa lisätietoja opistosta. Maksuttomia tutustumiskertoja ei ole.

  Lasku lähetetään kotiosoitteeseen tai ilmoitettuun laskutusosoitteeseen. Jos laskussa on epäselvyyksiä, ota välittömästi yhteyttä opiston toimistoon p. 019 758 6771 tai 019 758 6770. Maksamaton lasku menee perintään.

  Kurssimaksun voi maksaa myös SmartumPaylla ja ePassilla ilmoittautumisen yhteydessä.

  • Smartum-verkkomaksu: kirjaa henkilötietosi ilmoittautumislomakkeelle ja lähetä ilmoittautuminen. Sen jälkeen avautuvalla sivulla on Smartumin logo, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan omalle saldotilillesi.
  • ePassi: kirjaa henkilötietosi ilmoittautumislomakkeelle ja lähetä ilmoittautuminen. Sen jälkeen avautuvalla sivulla on kurssin nimen kohdalla Kulttuuripassi/Sporttipassi -logo, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan ePassin tilillesi.
  • Muistathan, että liikunta-ja kulttuurisetelit ovat työnantajasi myöntämä henkilöstöetu. Siksi opisto ei voi palauttaa kurssimaksuasi sinulle rahana, vaan kurssin peruuntuessa ehdotamme sinulle samanhintaista tai vaihtoehtoista kurssia.
  • Smartum ja ePassi ovat henkilökohtaisia, joten niillä ei voi maksaa lasten tai muiden perheenjäsenten kurssimaksuja.
  • Edut eivät käy mm. seuraaviin kursseihin: kieli-, ruoka-, tietotekniikka- ja yhteiskunnallisten aineiden kurssit.

  Alennukset

  Työttömät, eläkeläiset ja kokoaikaiset opiskelijat saavat 30 % alennuksen koko lukuvuoden kestävien kurssien kurssimaksusta lukuun ottamatta Opetushallituksen tukemia koulutuksia, joissa on alennettu hinta. Rintamatunnuksen omaavat veteraanit on vapautettu kurssimaksuista.

  Käy esittämässä alennukseen oikeuttava todistus opiston toimistossa tai toimita todistus muulla sovitulla tavalla kurssin alkuun mennessä. Opiskelija on oikeutettu vain yhteen alennukseen kurssia kohti.

  Opetushallitus tukee joidenkin ryhmien kuten eläkeläisten ja työttömien opiskelua niin sanotulla opintoseteliavustuksella. Myönnetty avustus on huomioitu opintoryhmien kurssimaksuissa ja siitä on maininta kurssin kuvauksessa. Tuki painottuu terveyden ja aktiivisuuden edistämiseen. Opintosetelikursseista ei saa alennuksia.

  Kaikukortti: Valtakunnallinen Kulttuuria kaikille ry. on kehittänyt Kaikukortin. Hausjärvellä Kaikukortin käyttöä koordinoi OmaHäme, ja sisällöntuottajina ovat Hausjärven kansalaisopisto sekä kunnan liikuntatoimi. Yli 16-vuotias sosiaalitoimen asiakas saa halutessaan Kaikukortin, jolla voi ilmoittautua mille tahansa Hausjärven kansalaisopiston kurssille ilmaiseksi. Kortti on käytävä esittämässä opiston toimistossa kurssin alkuun mennessä tai lähetettävä kortista kuvat opiston toimistoon.

  Näin perut osallistumisesi maksutta

  Ilmoittautumisen voit perua maksutta viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista opiston toimistoon p. 019 758 6771 tai p. 019 758 6770 tai ilmoittautumissivun omissa tiedoissa. Ilmoittautumissivulle pääset myös sähköpostiin tulleesta vahvistuksesta klikkaamalla kohtaa “Tarkista ilmoittautumistiedot”.

  Huomioithan, että laskun maksamatta jättäminen, opettajalle ilmoittaminen tai kurssilta poisjääminen ei ole peruutus. Jos perut osallistumisesi 7 päivän jälkeen, sinulta veloitetaan koko kurssimaksu.

 • Hausjärven kansalaisopiston oppilaskonsertit lukuvuonna 2023-2024:

  Syksy 2023

  12.12.2023 Oitin yläkoulu, klo 18.30

  13.12.2023 Ryttylän koulu, klo 18.30

  Kevät 2024

  22.4.2024 Laulajien konsertti, Oitin vanha alakoulu, klo 19.00

  24.4.2024 Eskon koulu, klo 18.30

  7.5.2024  Oitin yläkoulu, klo 18.30

 • Vapaan sivistystyön oppilaitos

  Hausjärven kansalaisopisto on perustettu vuonna 1967. Se on monipalveluopisto, jonka tehtävänä on  järjestää laadukasta ja laaja-alaista opetusta elinikäisen oppimisen periaatteen mukaisesti eri puolilla kuntaa ja erilaisille kohderyhmille. Opisto järjestää myös lasten opetusta kuvataiteessa ja  musiikissa.

  Opisto on Hausjärven kunnan omistama oppilaitos, jonka toimintaa ohjaa ja valvoo opetus­hallitus. Hallinnosta vastaa sivistyslautakunta.

  Kurssiarviointi

  Kurssin puolivälissä tai sen päätyttyä lähetämme kaikille ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostisoitteensa antaneille kurssiarvioinnista kyselyn.

  Opiskeluoikeus ja vakuutusturva

  Hausjärven kunnalla on kuntalaisten tapaturmavakuutus, joka on voimassa kunnan järjestämän toiminnan aikana Suomessa. Vakuutus ei koske ulkopaikkakuntalaisia, joiden halutessaan täytyy itse huolehtia vakuutusturvastaan.

  Vaikeavammaisten kuljetustuki

  Vaikeavammaiset voivat hakea kuljetustukea, josta lisätietoja saa OmaHämeeltä.

   

  Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 • Mikä on opintosetelikurssi?

  Kansalaisopisto on saanut opintoseteliavustusta korvaamaan aikuisopiskelusta perittäviä maksuja vapaan sivistystyön tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa. Joidenkin kurssien kurssimaksua on alennettu avustuksen johdosta.

  Haluan maksaa ePassilla tai Smartumilla. Miten toimin?
  Smartum: Kirjaa henkilötietosi ilmoittautumislomakkeelle ja lähetä ilmoittautuminen. Sen jälkeen avautuvalla sivulla on Smartumin logo, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan omalle saldotilillesi.

  ePassi: Kirjaa henkilötietosi ilmoittautumislomakkeelle ja lähetä ilmoittautuminen. Sen jälkeen avautuvalla sivulla on kurssin nimen kohdalla Kulttuuripassi/Sporttipassi -logo, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan ePassin tilillesi.

  Jos maksamisessa on ongelmia, ole yhteydessä opiston toimistoon. Älä odota opiston laskua, sillä laskun lähdettyä niitä ei voi enää maksaa Smartumin tai ePassin kautta.

  Muistathan, että liikunta-ja kulttuurisetelit ovat työnantajasi myöntämä henkilöstöetu. Siksi opisto ei voi palauttaa kurssimaksuasi sinulle rahana, vaan kurssin peruuntuessa ehdotamme sinulle samanhintaista tai vaihtoehtoista kurssia.

  Onko mahdollista tulla kokeilemaan kurssille ilman ilmoittautumista?

  Ei ole. Hausjärven kansalaisopistolla ei ole ilmaisia kokeilukertoja. Hausjärven kansalaisopiston ja kurssia opettavan tuntiopettajan on tiedettävä etukäteen läsnäolijat kurssilla. Vakuutukset koskevat vain kurssille ilmoittautuneita paikkakuntalaisia. Ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat huolehtivat itse vakuutusturvastaan.

  Olen ilmoittautunut kurssille. Tuleeko Hausjärven kansalaisopistolta erikseen muistutus kurssin alkamisesta?

  Erillistä tiedotetta kurssin alkamisesta ei lähetetä. Laita siis kurssin aika ja paikka itsellesi muistiin. Hausjärven kansalaisopistosta otetaan yhteyttä vain, jos kurssi peruuntuu tai siihen tulee jotain muutoksia.

  Olen eläkeläinen/opiskelija/työtön, miten saan alennuksen kurssimaksusta?

  Eläkeläisten, opiskelijat ja työttömät saavat 30 % alennuksen koko lukuvuoden kestävien kurssien kurssimaksusta lukuun ottamatta Opetushallituksen tukemia koulutuksia, joissa on jo alennettu hinta. Rintamatunnuksen omaavat veteraanit on vapautettu kurssimaksuista.

  Eläkeläisalennuksen saavat vuonna 1959 tai sitä ennen syntyneet opiskelijat automaattisesti. Mikäli olet nuorempi eläkeläinen, käy näyttämässä eläkeläiskorttisi opiston toimistolla ennen kurssin alkamista, tai sovi joku muu tapa sen todentamiseen.

  Työttömän alennuksen saa toimittamalla todistuksen työnhaun voimassaolosta. Todistuksen saa TE-toimiston Oma asiointi – verkkopalvelusta ja se toimitetaan opiston toimistoon ennen kurssin alkamista. Laskutuksen jälkeen alennusta ei enää huomioida.

  Opiskelija-alennuksen saa kokoaikainen opiskelija esittämällä opiskelijakortin tai oppilaitoksesta saatavan opiskelijatodistuksen ennen kurssin alkua. Laskutuksen jälkeen alennusta ei enää huomioida.

   

  Löysitkö vastauksen kysymykseesi?

  Jos et, ota yhteys Hausjärven kansalaisopiston toimistoon joko soittamalla p. 019 758 6771 (opistosihteeri) tai  019 758 6770 (rehtori).

 • Eskon koulu

  Lehtimajat

  Hausjärven lukio

  Oitin Juhlatalo

  Oitin koulu

  Oitin työväentalo (Torppa)

  Ryttylän koulu

  Ryttylän liikuntasalin väistötila (kylätalo)

  Seuratalo Kotipirtti, Mommila

  Yläkoulu, Oitti

  Paavola, Oitti

 • Hausjärven kansalaisopiston ilmoittautumisjärjestelmän tietosuojaseloste
  Päivitetty 7.7.2022

   

  Huomioita henkilötietojesi käsittelystä ilmoittautumisen yhteydessä
  Pääasiallinen käyttötarkoitus:

  1.       Hausjärven kansalaisopisto järjestää vapaan sivistystyön mukaisesti kursseja ja luentoja. Niihin osallistuakseen opiskelijan tulee ilmoittautua Hausjärven kansalaisopistoon.

  ·         Opiskelijan henkilötietoja tarvitaan, jotta voimme lisätä opiskelijan valitsemilleen kursseille. Henkilötietoja tarvitsemme kurssilaskutusta varten, kurssin sähköisen päiväkirjaan läsnäolon merkintää varten, mahdollisiin kurssitodistuksiin, Koski-tietovarantoon mahdollisten suoritettujen opintopisteiden siirtämiseen ja tilastointiin

  ·         Tilastokeskus kerää anonyymissä muodossa vuosittaiset opiskelijamäärät, koulutustaustat, pääasiallinen toiminta (työllinen, työtön, eläkeläinen, opiskelija tai muu) ja kansalaisuus. Tilastokeskus ei yksilöi henkilötietoja. Opetushallitus kerää vuosittain tiedot Hausjärven kansalaisopiston tuntimääristä

  ·         Jos opiskelija on alaikäinen, rekisteriin tallennetaan huoltajan tiedot, jotta voimme kohdentaa kurssilaskutuksen oikein

  ·         Ilmoittautumisen yhteydessä kysymme myös opiskelijalta kuvauslupaa. Jos opiskelija antaa kuvausluvan, voimme kuvata opiskelijaa kursseilla, luennoilla, näyttelyissä ja konserteissa. Käytämme kuvia mahdollisesti kotisivuillamme, Peda.netissä, somessa ja lehdistötiedotteissa

   

  2.       Hausjärven kansalaisopiston tuntiopettajien henkilötietoja tarvitsemme palvelussuhteen muodostamista varten sekä palkanmaksuun, matkakorvausten asiatarkastukseen ja hyväksymiseen Norlic Ontimessa, sekä mahdollisten työtodistusten, kurssitodistusten ja palvelussuhdetodistusten antamiseen.

  Käsittelijät:

  ·         Kurssien tuntiopettajat näkevät sähköisestä päiväkirjastaan opiskelijoiden nimet. Jokaisen kokoontumiskerran kohdalle tuntiopettaja merkitsee, onko opiskelija ollut oppitunnilla läsnä vai ei

  ·         Hausjärven kansalaisopiston opistosihteeri, päätoiminen musiikinopettaja ja rehtori näkevät opiskelijan ilmoittamat henkilötiedot. He ottavat opiskelijoiden ilmoittautumisia ja muuttuneita yhteystietoja vastaan. Lisäksi laskutustiedot siirtyvät Heta Palvelut Oy:lle lyhytkurssien päätyttyä. Koko lukuvuoden kurssimaksujen laskutustiedot siirretään Heta Palvelut Oy:lle kahdessa erässä lukukausien päättyessä. Opiskelijat voivat pyytää kurssitodistuksen toimistolta

  ·         Maksamattomia kurssimaksuja ja niihin liittyviä henkilötietoja käsittelee Suomen Kuntaperintä Oy

  Säilytysaika:

  ·         Kurssien päiväkirjat säilytetään pysyvästi.

  ·         Erilaisten tapahtumien aikana kerättyjen paperisten ilmoittautumislomakkeiden säilytysaika on vuosi.

  Lisätietoja:

  Hausjärven kansalaisopiston toimisto.

  Lue lisää henkilötietojesi käsittelystä ja tutustu tehtäväkohtaisiin tietosuojatiedotteisiin www.hausjarvi.fi/tietosuoja

   

   

   

Anu Ylimäki

va.Kansalaisopiston rehtori, Hausjärven kansalaisopisto, Lopen opisto

Keskustie 2-4, 12100 Oitti
ma-ti, pe klo 9-15 (ke ja to Lopen opistolla)

Päivi Nurmi

Opistosihteeri, Hausjärven kansalaisopisto Opistosihteeri, Lopen opisto

Kunnanvirasto, Keskustie 2-4, 12100 Oitti
ma-pe klo: 9:00 - 15:00

Jussi Ruuttunen

Päätoiminen musiikinopettaja, Kansalaisopisto

Joonas Riihimäki

Sivistysjohtaja