Lapsen oikeuksien viikko – Lapsella on oikeus hyvinvointiin

20.11.2023 Lapsiperheet

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.-26.11.2023. Teemana tänä vuonna on Lapsen oikeus hyvinvointiin.

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tänä vuonna viikkoa vietetään 20.-26.11. ja sen teemana on Lapsella on oikeus hyvinvointiin. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Hausjärvellä lapsen oikeuksien viikko näkyy varhaiskasvatuksessa, kouluissa, nuorisotoimessa ja Hausjärven kunnan työntekijöiden työpaikoilla.

Lapsen oikeudet esillä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Varhaiskasvatuksessa teemaa käsitellään lapsenoikeudet.fi -sivulta saatavan materiaalin avulla. Lapsen oikeuksien viikon varhaiskasvatuksen materiaalit koostuvat viidestä kirjeestä, joissa Hupsis-metsässä asuva Tiuku-hahmo johdattelee lapset lapsen oikeuksien ja hyvinvointiteeman pariin. Jokaisessa kirjeessä on mukana vinkkejä toiminnallisiin toteutuksiin, jotka tukevat kirjeen sisältöä. Lapset pääsevät mm. leikkimään, askartelemaan, piirtämään ja harjoittamaan vuorovaikutus- ja tunnetaitoja ikätason mukaan.

Kaikkien kunnallisten päiväkotien lapset myös osallistuvat konserttiin viikon aikana, jossa duo Kaksi viulua esiintyy kitaran, viulun ja kontrabasson kera.
Lasten oikeuksien viikon ohjelmaan eri päiväkodeissa kuuluvat myös esteradat, retket ja taidenäyttelyt.

Kouluissa viikkoa toteutetaan hyödyntämällä lapsenoikeudet.fi -sivuston materiaaleja ja puhumalla lasten oikeuksista. Eskon koulussa ennakoitiin Lasten oikeuksien viikkoa jo edeltävä perjantaina, kun koulussa järjestettiin Eskon ensimmäiset elokuvafestarit. Koulun oppilaat saivat valita mieleisen elokuvan kahdeksan leffan joukosta, joita katsottiin kymmenessä koulun tiloihin räätälöidyssä elokuvasalissa. Elokuvat käsittelivät monipuolisesti lasten oikeuksien haasteita ja toteutumista eri puolilla maailmaa. Festarit olivat oppilaskunnan keskuudesta noussut toive. Oppilaskuntatoiminta tuo lasten äänen hienosti esiin niin koulun arjessa kuin leffafestareiden kaltaisissa tapahtumissa. Festarit toteutettiin yhteistyössä Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin sekä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVi) kanssa.
Maanantaina osassa kouluista on myös katsottu Yle Areenasta Lasten oikeuksien istuntoa ja tanssittu Lapsella on oikeus -kappaleen tahtiin.

Nuorisotoimessa nuorisovaltuuston vaalit

Nuorisotoimessa nuopparit ovat normaalisti auki ja nuoppareilla otetaan huomioon Lasten oikeuksien teemaviikko. Lisäksi maanantaina ja tiistaina järjestetään nuorisovaltuuston vaalit. Maanantaina ja tiistaina yläkoulun oppilaat ja lukion opiskelijat voivat käydä äänestämässä ruokavälitunneilla. Lisäksi he, jotka ovat Hausjärveläisiä, mutta eivät käy koulua Hausjärvellä voivat äänestää maanantaina (klo 16-20) Ryttylän tai Oitin nuoppareilla ja tiistaina (klo 16-20) Hikiän nuopparilla ja Paukunharjulla Monnissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki Hausjärveläiset 2005-2010 syntyneet nuoret. Äänestys on täysin vapaaehtoista ja ehdokaslistat ovat näkyvillä vaalipaikoilla ja nuorisotoimen sometileillä.

Hausjärven kunta mukana Lapset mukaan töihin -päivässä

Perjantaina 24.11.2023 on lasten vuoro tutustua työpaikkoihin. Moni lapsi ei välttämättä tiedä, mitä vanhempi, kummi, isovanhempi, lähiaikuinen tai isosisarus tekee työkseen. Lapsen on kuitenkin hyvä tietää, missä aikuiset tekevät töitä, mitä työnteko on ja millaisia erilaisia ammatteja on olemassa. Hausjärven kunta toivottaakin perjantaina työntekijöidensä lapset tervetulleiksi mukaan työpaikoille! Lapset pääsevät tutustumaan heille tärkeiden aikuisten töihin mm. kunnanvirastolla, eri päiväkodeissa ja kouluissa sekä yläkoulun keittiössä.

Lapsen oikeuksien viikko huipentuu Hausjärven lastentapahtumaan – pääesiintyjänä sirkusduo Kate & Pasi

Toivotamme kaikki tervetulleiksi Hausjärven lastentapahtumaan lauantaina 25.11.2023 klo 10-14! Tapahtuma järjestetään Eskon koululla osoitteessa Hikiäntie 223.

Lapset äänestivät tapahtuman teemasta kevään eduskuntavaalien yhteydessä, omissa lasten vaaleissaan. Vaihtoehdot olivat bändi, teatteriesitys, sirkusesitys tai taikuri. Vaalivoittajaksi äänestettiin sirkusesitys. Tapahtuman pääesiintyjä on sirkusduo Kate & Pasi. Kate & Pasi esiintyvät päivän aikana kaksi kertaa. Molempien esitysten jälkeen he opettavat lapsia jonglööraamaan. Paikalla palvelee myös vanhempaintoimikuntien kahvio. Luvassa myös paljon muuta ohjelmaa & hausjärveläisiä yhdistyksiä! Sirkusesitys ja jonglöörauspaja ovat maksuttomia.

Lue myös