Lukumummi kehittämässä Oitin koululaisten lukutaitoja

27.4.2023

Kuka tai mikä on lukumummi?

Oitin koululla 2A-luokassa käy kerran viikossa lukumummi, hausjärveläinen Riitta Porcino da Costa. Riitta on kouluttautunut Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) kautta lukumummiksi viime syksynä. Vapaaehtoinen lukumummitoiminta on lähtenyt käyntiin Oitin koululla maaliskuun alussa.

Lukumummitoiminnan tavoitteena on lukutaidon kehittäminen ja vuorovaikutus. Lapset saavat mukavia lukukokemuksia ja myönteistä palautetta sekä kontaktin toiseen sukupolveen. Myös lukumummille tai -vaarille on palkitsevaa kuulla mielenkiintoisia asioita lasten maailmasta.

”Lukemisen tulisi olla tarkkaa, sujuvaa, automaattista ja ilmeikästä”, toteaa Riitta. Hänen tehtävänsä ei ole opettaa tai arvostella vaan antaa tukea harjoittelussa.

Lukumummi antaa muutamalle oppilaalle viikoittain kahdenkeskistä aikaa, jossa luetaan välillä vuorotellen tai joskus jopa samaan aikaan. 2A-luokan opettaja Johanna Wallin valitsee oppilaat lukumummitapaamisiin.

”Kaikki toiminta, joka tukee lukutaitoa ja kiinnostusta lukemista kohtaan on hyväksi”, kehuu Johanna.

Oppilas kertoo oman lukutaitonsa kehittyneen, vaikka tänään on vasta neljäs tapaaminen lukumummin kanssa. Tavoitteena on, että yhden lapsen kanssa luetaan yhteensä 10 kertaa.

Haluatko sinäkin lukumummiksi tai –vaariksi? Ota yhteyttä MLL:n Hämeen piiriin:

Lue myös