Haminankylän turvallisuussuunnitelma on valmistunut

21.2.2023 Kyläturvallisuushanke

Kanta-Hämeen kyläturvallisuuspilotti oli osa Suomen Kylät ry:n valtakunnallista kyläturvallisuus 2025 -hanketta. Hanke on nyt päättynyt ja Haminankylän turvallisuussuunnitelma on valmis sekä viimeistelty.

Hausjärvellä sijaitseva Haminankylä valittiin Kanta-Hämeen pilottikyläksi Suomen Kylien käynnistämään kyläturvallisuushankkeeseen helmikuussa 2022. Haminankylän kyläturvallisuuspilotissa kehitettiin turvallisuussuunnitelma ja yhteistyömuotoja kyläyhteisön, järjestöjen ja viranomaisten kuten hyvinvointialue, Pelastuslaitos, Poliisi ja kunta välille. Tavoitteena oli luoda kyläturvallisuuteen työkaluja, jotka ovat laajemmin kylien käytettävissä koko Kanta-Hämeessä, jopa valtakunnallisesti.

Vaikka pilottikylänä alussa olikin Haminankylä, hanke  päätettiin nopeasti levittää yhteistyöllä tehtäväksi naapurikylä Mommila ja Hietoisten kanssa. Kyläturvallisuutta kehitetään tällä hetkellä kyläyhdistyksien toimesta Hausjärvellä niin Oitissa, Hikiässä kuin Ryttylässä.

Valtakunnallisen Kyläturvallisuus 2025-hankkeen päätösseminaari järjestetään 1.3.2023. Haminankylän yhteyshenkilö, nuorisoseuran puheenjohtaja Markku Juhola on pyydetty tilaisuuteen puhujaksi. Tilaisuus on seurattavissa myös verkon kautta, ilmoittaudu mukaan linkin kautta: Suomenkylat.fi

Kodin turvallisuuskansio jaetaan paperisena versiona ensisijaisesti niille, jotka mieluiten haluavat sen paperisena versiona. Muille ohjeistetaan käyttämään sähköistä versiota.

kertoo Haminankylän nuorisoseuran puheenjohtaja Markku Juhola

Kyläturvallisuus on yhteisölähtöistä turvallisuustyötä. Kyläturvallisuuden tavoitteena on vahvistaa asukkaiden omatoimista varautumista erilaisten häiriötilanteiden kuten sähkökatkojen, onnettomuuksien ja tulipalojen varalta. Erityisesti harvaan asutulla maaseudulla omatoimisuus korostuu pidempien välimatkojen takia. Pelastuspalveluiden saaminen paikalle saattaa kestää pitkiäkin aikoja. Onkin tärkeää kehittää kylien varautumista ja välittää tietoa turvallisuutta parantavista toimenpiteistä.

Lähde: Kodin turvallisuusopas

Lue myös