Varhaiskasvatuk­seen hakeminen

Tee hakemus heti, kun:

 • haet koulutukseen tai opiskelemaan,
 • ilmoittaudut työvoimatoimiston asiakkaaksi
 • teet työpaikkahakemuksen
 • olet palaamassa töihin esimerkiksi perhevapaan jälkeen.

Edellä mainitut eivät ole äkillisiä hoidontarpeita, vaan ennakoituja ja suunniteltuja. Mikäli hoidon tarpeen alkamisajankohta ei ole ennakoitavissa ja varhaiskasvatuspaikan tarve johtuu äkillisestä työllistymisestä tai äkillisestä opiskelupaikan saamisesta, on paikkaa haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin varhaiskasvatuksen tarve alkaa.

Yksityisiin päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon haetaan ottamalla yhteyttä suoraan palveluntuottajaan.

 • Varhaiskasvatukseen haetaan sähköisesti eDaisy-asioinnissa ja lapsella pitää olla suomalainen henkilötunnus. Hakemuksen voi täyttää myös päivähoitopaikoissa.

  Palveluun kirjaudutaan lapsen huoltajan verkkopankkitunnuksilla. Jokaisesta lapsesta tehdään oma hakemus.

  Hakemuksen voi aina peruuttaa, mikäli paikkaa ei tarvitsekaan. Sähköiseen hakemukseen ei voi itse tehdä muutoksia. Muutokset ja peruutukset tehdään olemalla yhteydessä neuvontapuhelimeen 019 758 6507 tai aija.jokinen@hausjarvi.fi.

  Varhaiskasvatukseen voi hakea ympäri vuoden. Kunnalliseen varhaiskasvatukseen on toimitettava sähköinen hakemus viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee varhaiskasvatuspaikan. Hakemus on voimassa yhden vuoden saapumispäivästä lukien. Jos varhaiskasvatuspaikkaa tarvitaan elokuun alusta, tulee hakemus olla jätettynä maaliskuun loppuun mennessä ja perheet saavat tiedon juhannukseen mennessä.

  Kunta vastaanottaa hakemuksen ja ottaa huoltajaan tarvittaessa yhteyttä hakemustietojen tarkentamiseksi ja sopivan hoitopaikan löytämiseksi. Sopivat vapaat varhaiskasvatuspaikat kartoitetaan ja varhaiskasvatuspäällikkö tekee päätöksen varhaiskasvatuspaikasta yhteistyössä päiväkodinjohtajan kanssa. Paikkatoiveet pystytään parhaiten täyttämään, jos hoidon alkaminen sijoittuu uuden toimintakauden alkupuolelle. Huoltajat saavat sähköisen varhaiskasvatuspäätöksen eDaisy -asiointiin.

  Huoltajat ottavat yhteyttä tulevaan hoitopaikkaan ja sovitaan hoidon aloittamisesta sekä hoitopaikkaan tutustumisesta.

 • Kun lapsella on jo varhaiskasvatuspaikka ja lapsi halutaan vaihtaa toiseen yksikköön, tulee lapselle tehdä muutosilmoitus (toive hoitopaikan vaihdosta) eDaisy -asioinnissa. Muutospäätös voidaan tehdä, jos toisessa yksikössä on vapaa paikka, varhaiskasvatuksen kokonaistilanne huomioiden. Pääsääntöisesti vaihdot toteutetaan elokuussa toimintakauden alussa ja muutosilmoitus on tehtävä helmikuun aikana.

Mikäli huoltaja kieltäytyy myönnetystä varhaiskasvatuspaikasta, tulee huoltajan tehdä uusi hakemus. Tällöin noudatetaan yllä mainittua neljän kuukauden käsittelyaikaa uutta paikkaa järjestettäessä.